Moha főz

Egyszerű alaplecsó, a nyári sláger!

Megunhatatlan, és roppant egyszerű!

Nem ismerek olyan embert, aki ne szeretné a környezetemben a lecsót.

Fel lehet turbózni tejföllel, rizzsel, tejföllel, kolbásszal, füstölt sonkával, cukkinivel, tojással, tarhonyával, gerslivel!

Érdemes kísérletezni, túlbonyolítani azonban felesleges!

Egy a lényeg: a végeredmény isteni lesz!

Elronthatatlan, és most kell elkészíteni, mikor, ha nem a napsütötte zöldségek idején?

 

Az én alaplecsóm az alábbi módon készül el:

Hozzávalók:

5-10 dkg füstölt szalonna

5 közepes fej vöröshagyma

3/4  kg paradicsom

1 kg zöldpaprika

 2 teáskanál só

 3-4 tekerésnyi frissen őrölt feketebors

1 nagy csipet fehérbors

1 teáskanál pirospaprika

1 db erőleves-kocka (opcionális).

A szalonnát kockára vágjuk, és lassú tűzön kevergetve, kieresztjük a zsírját.

A hagymát megpucoljuk, vékony karikákra szeljük.

A  finoman körbevágott paradicsomot forró vízbe tesszük és lehúzzuk a héját.

Ez a művelet ki is maradhat, a végén is el tudjuk távolítani az összepöndörödött paradicsom héját.

Sőt, titokban le is nyelhetjük!

A keresztapám szerint egy rendes háziasszony előtte lehúzza a héját. Hát, én nem mindíg vagyok rendes!

A paprikát szintén szeleteljük, a csumáját kidobjuk.

A hagymát rádobjuk a szalonnára és  kevergetve megvárjuk, míg szétesik sok-sok szép karikára.

Következik a paprika majd a paradicsom.

Sózzuk, borsozzuk , paprikázzuk és fedő alatt alacsony lángon megpároljuk. 

Szoktam bele dobni egy erőleves kockát mikor már szétfőtt a paradicsom, ami szintén erős ellenszenvet válthat ki  (hallom is a pfujjogást..), de ez is elhagyható!

Csodás levet ereszt, a zöldségek összepárolódnak és a fűszerek megerősítik a harmonikus összhangot.

A szalonna füstössége pedig muzsikál a szánkban minden egyes falat után.

Tunkolni ér, söt: kötelező! Friss kenyérrel, persze, hogy azzal!

Én tejföllel tálaltam most, aki kedvet kapott, csinálja bátran utánam!

Jó étvágyat hozzá!

 

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek látogass el Facebook oldalamra, ahol támogathatsz egy kattintással!    Thx!!https://www.facebook.com/Mohamamafozocskezik      

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Szuper! A csipősségről én is tudnék mesélni! Darált házi erős paprikával bolondítjuk meg a végén, ki-ki ahogy szereti! 🙂

  2. Anikó Boros Pálné says:

    Én még soha nem húztam le a paradicsom héját, és a paprikát a csumájával együtt darabolom bele… direkt, így szeretjük, és jó csípősen, a többi stimmel 🙂


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!