Megunhatatlan, és roppant egyszerű!
Nem ismerek olyan embert, aki ne szeretné a környezetemben a lecsót.
Fel lehet turbózni tejföllel, rizzsel, tejföllel, kolbásszal, füstölt sonkával, cukkinivel, tojással, tarhonyával, gerslivel!
Érdemes kísérletezni, túlbonyolítani azonban felesleges!
Egy a lényeg: a végeredmény isteni lesz!
Elronthatatlan, és most kell elkészíteni, mikor, ha nem a napsütötte zöldségek idején?
Az én alaplecsóm az alábbi módon készül el:
Hozzávalók:
5-10 dkg füstölt szalonna
5 közepes fej vöröshagyma
3/4 kg paradicsom
1 kg zöldpaprika
2 teáskanál só
3-4 tekerésnyi frissen őrölt feketebors
1 nagy csipet fehérbors
1 teáskanál pirospaprika
1 db erőleves-kocka (opcionális).
A szalonnát kockára vágjuk, és lassú tűzön kevergetve, kieresztjük a zsírját.
A hagymát megpucoljuk, vékony karikákra szeljük.
A finoman körbevágott paradicsomot forró vízbe tesszük és lehúzzuk a héját.
Ez a művelet ki is maradhat, a végén is el tudjuk távolítani az összepöndörödött paradicsom héját.
Sőt, titokban le is nyelhetjük!
A keresztapám szerint egy rendes háziasszony előtte lehúzza a héját. Hát, én nem mindíg vagyok rendes!
A paprikát szintén szeleteljük, a csumáját kidobjuk.
A hagymát rádobjuk a szalonnára és kevergetve megvárjuk, míg szétesik sok-sok szép karikára.
Következik a paprika majd a paradicsom.
Sózzuk, borsozzuk , paprikázzuk és fedő alatt alacsony lángon megpároljuk.
Szoktam bele dobni egy erőleves kockát mikor már szétfőtt a paradicsom, ami szintén erős ellenszenvet válthat ki (hallom is a pfujjogást..), de ez is elhagyható!
Csodás levet ereszt, a zöldségek összepárolódnak és a fűszerek megerősítik a harmonikus összhangot.
A szalonna füstössége pedig muzsikál a szánkban minden egyes falat után.
Tunkolni ér, söt: kötelező! Friss kenyérrel, persze, hogy azzal!
Én tejföllel tálaltam most, aki kedvet kapott, csinálja bátran utánam!
Jó étvágyat hozzá!
Ha tetszett a bejegyzés, kérlek látogass el Facebook oldalamra, ahol támogathatsz egy kattintással! Thx!!https://www.facebook.com/Mohamamafozocskezik
Szuper! A csipősségről én is tudnék mesélni! Darált házi erős paprikával bolondítjuk meg a végén, ki-ki ahogy szereti! 🙂
Én még soha nem húztam le a paradicsom héját, és a paprikát a csumájával együtt darabolom bele… direkt, így szeretjük, és jó csípősen, a többi stimmel 🙂