Az ősz egyik kedvenc adománya: a gesztenye.
A piacon és a nagyobb boltokban mostanság beszerezhetjük a szelídgesztenyét. Ára erősen változó: 1000 Ft-ért is vettem már a Tesco-ban, bár arra odabiggyesztették, hogy 67%-os leértékelés, és a piacon pedig 6000Ft-ért kilóját.
Átlagára azonban 2-3 ezer Ft körül mozog. Levesünkhöz elég fél kg, nem kell hatalmas költségekbe vernünk magunkat! Cserébe viszont színtiszta , adalékanyagtól vagy dúsítószerektől mentes alapanyagot kapunk. Persze, manapság már lehet jó minőségű, 100%-os gesztenyemasszát kapni, de itt és most én vállalom a macerát vele.
(Itt egy cikk, hogyan tesztelték le a különféle gesztenyemasszát és ki is a győztes!
http://maroni.hu/download/cikk_20171221_divany.pdf )
Hozzávalók:
50 dkg egész gesztenye
5 dl tejszín
3 dl víz
3 evőkanál cukor vagy méz
1 csipet só
díszítéshez mazsola.
A gesztenyéket 1 liternyi vízzel feltesszük főni úgy, hogy előtte kereszt alakban beirdaljuk őket.
Amelyik feljön a víz tetejére, ki kell dobni, mert használhatatlan. Bő félóra főzés után leöntjük a vizet róla, és megpucoljuk. Ez kicsit időigényes, de ezzel jár. Elővesszük a turmixgépünket és a tejszínnel összeturmixoljuk. Ha szükséges, a víz egy részét is beleöntjük. Édesítjük. Visszatesszük a tűzre és a maradék vízzel felforraljuk. Csipet sóval megkoronázzuk. A levest mazsolával a tetején tálaljuk.
Én tettem hozzá egy kis áfonyát is. A felvert tejszín sem rontaná el, fantáziánkon múlik!
Jó étvágyat hozzá!
Tipp: Ha olcsón jutunk gesztenyéhez, azt mindenképp fagyasztóban tároljuk! Nem fog kiszáradni!
Ha tetszett a bejegyzés, kérlek látogass el Facebook oldalamra, ahol támogathatsz egy kattintással! Thx!!https://www.facebook.com/Mohamamafozocskezik
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: