Moha főz

Céklás humusz házilag

Mi is a humusz? A gasztronómiában egy gazdag ízű krém, melynek fő összetevője a csicseriborsó és a szezámpaszta.

A csicseriborsóval való valódi és nem konzerv formában való találkozásomról itt olvashattok.

Csicseriborsó testközelből

A szezámpaszta ismert elnevezése a tahini, amit ebben a receptben készítettem először.

A boltokban kapható változatától olcsóbb és szerintem finomabb is!

Ő pirított, finomra őrölt szezámból készült sűrű krém.

Íme, a tahini recept házilag.

Hozzávalók:

  • 1 csésze szezámmag (2,5 dl-s csésze)
  • 5-6 kanál olívaolaj
  • só.

A szezámmagot egy serpenyőbe öntjük és állandó kevergetés közben, közepes erősségű tűzön enyhén megpirítjuk. 

Ez a tahini lelke, ha ezt sikerül jól megcsinálni, kész a siker!

Ha sajnos megégetjük a magokat, ki kell dobni, mert keserűvé válik, nincs is értelme tovább dolgozni vele.

Ilyenkor kezdjünk bele egy másik adagba!

Az illatozó magok kerüljenek bele késes aprítóba vagy turmixgépbe csipet sóval és olívaolajjal.

Krémesítsük, majd használjuk recept szerint.

Érdemes egyszerre akár nagyobb adagot is készíteni, jól viseli a hűtőszekrényben tartózkodást, szinte élvezi.

 

 Natúr változatától eltérően a humuszt céklával turmixoltam, így kaptam egy csodás színű , mártogatósnak is kiváló ételt.

Hozzávalók a céklás humuszhoz:

  • 2 közepes főtt cékla
  • 1 doboz csicseriborsó konzerv
  • 1 citrom leve
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál tahini
  • só, bors, római kömény ízlés szerint (néhány csipet).

A konzerv csicseriborsóról leöntjük a levét félig, a céklát felkockázzuk.

Fűszerezzük, citromlével locsoljuk és a tahinit is hozzátesszük.

Késes aprítóba tesszük vagy egyszerűen összeturmixoljuk.

Ha túl hígnak találnánk, tegyünk hozzá még tahinit.

Ha pedig lazítani szeretnénk az állagát, akkor a maradék csicseriborsó-lével tegyük.

Kóstolás után még ízlésünknek megfelelően javíthatunk a fűszerezésén.

Olívaolajjal és petrezselyemmel a tetején szokás tálalni.

Én tortillába töltöttem, valami csodás. 

Pár szót engedjetek meg a köményről, hiszen a római kömény nem azonos a nálunk ismert, a magyar konyhában használatos köménymaggal (carum carvi).

A római kömény (cumin) erőteljesebb ízű, nagyobb szemű.

Bioboltokban, keleti élelmiszerekt árusító helyeken biztosan megtaláljátok.

Jó étvágyat!

 

 

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek látogass el Facebook oldalamra, ahol támogathatsz egy kattintással!    Thx!!https://www.facebook.com/Mohamamafozocskezik      

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!