Brutálisan csokis, zaftos ez a sütemény.
Nehezen szárad ki, de erre nem is lesz ideje.
Emlékszem, egyszer egy ismerősömnek beszéltem a céklás brownie-ról, aki elfintorította az arcát.
Gondolom egy sárgarépa tortára is ezt tenné, mert a zöldséget nem tudja elképzelni édességben.
Pedig érdemes nyitottnak lenni új dolgokra, nemcsak a gasztronómiában!
A cékla jó tulajdonságait most kivételesen nem ecsetelem, aki szereti, a saját bőrén érzi.
Itt csokis mogyorót tettem a tetejére.
Hozzávalók:
3 közepes fej cékla
20 dkg 70%-os étcsokoládé
1 db narancs héja és leve
20 dkg vaj
15 dkg liszt
1 tk. sütőpor
3 ek. kakópor
5 tojás
15 dkg porcukor
1 csipet só.
Elkészítés:
A céklát megfőzzük, meghámozzuk, kisebb darabokra vágjuk és botmixerrel pürésítjük.
A vajat alacsony lángon elkezdjük melegíteni, és beletördeljük kockánként a csokoládét és elkeverjük.
Mehet bele a narancs héja is.
A tojások sárgáját a cukor felével kikeverjük, majd belekeverjük előbb a vajas-narancsos olvasztott csokoládét, majd a céklapürét is.
Hozzászitáljuk a sütőporral és a kakaóporral elkevert lisztet, és elkeverjük. A frissen facsart narancslével feltuningoljuk.
A tojások fehérjét egy csipetnyi sóval kemény habbá verjük, a masszához keverjük, sütőpapírral bélelt tetszőleges nagyságú tortaformába vagy tepsibe töltjük.
180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt készre sütjük.
Tetejére krém:
15 dkg mascarpone
1 narancs leve
3 dkg porcukor.
Ezt kikeverjük, a sütemény tetejére halmozzuk, némi reszelt narancshéjjal díszítjük.
Jó étvágyat!
Ha tetszett a bejegyzés, kérlek látogass el Facebook oldalamra, ahol támogathatsz egy kattintással! Thx!!https://www.facebook.com/Mohamamafozocskezik
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: