Moha főz

Szalmaangyalok estéje

Boldog karácsonyt kívánok mindenkinek, aki olvas!

Tegnap Elmot hallottam énekelni a Muppet show-ból Michael Bublé-val. Elmonak nagyon édes és kedves a hangja.

Mégsem az vált a kedvencemmé, hanem amit a The Puppini Sisters-sel közösen énekel Bublé, küldöm nektek szeretettel!

 

Tegnapelőtt volt főzőcskézés rendesen, de mellette mindenre maradt időm. Köszönhető ez annak, hogy nem kellett dolgozni. Aki munkanapnak nyilvánította december 24.-ét, az biztosan férfi. Akinek soha sem kell a konyhában frissen elkészíteni a vacsorát. Tavaly hullaként estem be az asztalhoz, mert előkészíteni sem volt időm a fogásokat, de ettől a családom még nem volt kevésbé éhes. Persze felesleges panaszkodom, mert a legmacerásabb fogás, az férfimunka.

Én ugyanis   sosem próbáltam még elkészíteni. A halászlé rajongójának sem nevezném magam, jó sok citromlével viszont évről-évre jobban kedvelem.

Idén az alaplé a szabadban készült bográcsban.4-5  nagy fej hagyma, halfejek,halszeletek pontyból és busából /kb.másfél kilónyi). Amikor megfőtt, át lett passzírozva, 4 db készen vásárolt halsűrítménnyel 6 db halászlékockával feljavítva felfőzve. Került bele még haltej, halikra, pirospaprika . Legvégén azon szeletek, melyeket csak néhány percig kell főzni és levessel tálalni. Arányokat ne kérdezzetek, ízlés kérdése.

DSC_0430.JPG

DSC_0482.JPG

Én a burgonya – és franciasalátát készítettem, rántottam a halat és töltöttem a káposztát.

A majonézt frissen keverem. Szükségeltetik hozzá egy egész tojás, 1 citrom kicsavart leve, frissen őrölt bors ízlés szerint, evőkanálnyi cukor, mustár négy evőkanálnyi ( dijoni szemeset használtam) és fél liter olaj.

A tojást keverőtálban habverővel elkevertem, és cseppenként adagoltam hozzá az olajat, hogy emulgálódjon. Ha másként teszünk, és kicsit megcsúszott a kezünk, akkor sincs semmi baj. Keverünk bele egy kis mustárt és rögtön csodás állaga lesz!

DSC_0425_1.JPG

Fűszerezés, majd 4,5 dl tejföl bele, ez már tartármártás így.

Ezzel vontam be a megfőzött másfél kilónyi franciasaláta zöldséget, amihez még kockáztam 4 db nagy almát 7-8 savanyú uborkát és 4 db főtt kumplit.

A burgonyasalátához megfőztem kb kilónyi salátaburgonyát. Mikor meghámoztam kétfelé vettem. Egyik felére megsózott, kicsavart vöröshagyma kerül ectes-cukros lében. Ezt a krumpli szépen beitta és savanykás ízt kapott. Erre jött néhány kanálnyi majonéz és készen az egyik adag. Friss petrezselyemlevéllel és sonkával díszítettem.

DSC_0426_1.JPGDSC_0427_1.JPG

Másik adag kizárólag tartáröntetet kapott, megszórva szárított petrezselyemmel.

DSC_0429.JPG

A hal kisütése pár percet igényelt, paprikás lisztben előtte megforgatva.

DSC_0487.JPG

Töltött káposzta:

1 nagy hasáb savanyúkáposzta

fél kg aprókáposzta (szintén savanyított)

1 kg darált sertéshús

25 dkg rizs

1 tojás

6-8 cikk reszelt fokhagyma

1 nagy fej vöröshagyma (olajon megdinsztelve)

25 dkg füstölt tarja

Fűszerek: só, őrölt bors,pirospaprika,babérlevél, ha van:kapor, paradicsompüré a végén a tetejére.

A káposztahasábot szétbontottam leveleire, ereit kivágtam.

Közepes méretű edény alját aprókáposztával borítottam, erre olajat csurgattam, pirospaprikával és két kanál liszttel szórtam. Befedtem vékony tarjaszeletekkel.

A húst elkevertem a rizzsel, tojással fűszerekkel, dinsztelt hagymával és egyenként betekertem a levélkékbe. Sorban raktam, majd befedtem ismét tarjával és aprókáposztával.

DSC_0424.JPG

DSC_0422.JPG

Hideg vízzel felöntöttem,babérlevelet tettem belé, enyhén sóztam, ,mert a káposzta és a tarja is sós, és lassú tűzön több mint három órán keresztül főztem. Mikor majdnem kész, paradicsomlével öntöztem. Én rántás nélkül készítem, ha úgy szereted, készíts rá, attól sűrűbb , de hízlalóbb lesz! Kaporral megkoronázhatod, íze tökéletesen illeszkedik a káposztáéhoz!

DSC_0492.JPG

DSC_0478.JPG

Hátra még a fenyő díszítése. Véletlenül találtam rá, megpillantottam és beleszerettem. Csak épp gyalogszerrel voltam, elcipelni nehéz lett volna. Közelben lakott egyik ismerős, akihez becsengettem, remélve otthon van és kész a fám megőrzésére. Otthon volt, sőt épp csontlevest főzött, amiből megkínált. Átmelegített a mennyei leves és fenyőfám is lett, helyes kis normann, micsoda szerencse lánya vagyok!

Őt kellett díszbe öltöztetni. Szalmából és fából készült díszek kerültek rá,  szalmaangyalkával.

DSC_0438.JPG

Szaloncukrot nem rakok rá, felesleges, egy tálba az asztalra kerül, ki erre éhezik, vehet bátran.

Áldott, békés karácsonyt mindannyiunknak!

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek látogass el Facebook oldalamra, ahol támogathatsz egy kattintással!    Thx!!https://www.facebook.com/Mohamamafozocskezik      

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!