A rakott krumpli önmagában is elég gazdag, ha jó alapanyagokból készítjük. S ha még megspékeljük egy adag besamell-mártással, a végeredmény pazar lesz!
A mártás alapja a vaj és liszt felhevített keveréke, amibe meleg tejet öntünk. Arányok: 1 dkg vajhoz egy púpozott kanál liszt és 1 dl tej.
Én fél liter tejből, 5 dkg vajból és 5 evőkanál lisztből készítettem . A vajba hevítés után beleszórtam a lisztet,világosra pirítottam és felöntöttem a meleg tejjel. Folyamatosan kell keverni, sűrűsödésig.
Sóval, frissen őrölt borssal, szerecsendióval és egy lehelletnyi őrölt babérporral ízesítettem.
A klasszikus rakott krumpli további hozzávalói:
1,2 kg egészben megfőzött, hámozott és felszeletelt burgonya
1 szál füstölt kolbász (piacon vettem egy nénitől, jó fokhagymás illatú)
5 dl tejföl
6 db főtt tojás
só,bors,kakukkfű
kb 10 dkg sajt
kevés olaj
A sütőtepsit kikenjük olajjal, erre szeletelünk egy réteg krumplit, amit sózunk. Erre kerül a besamell-mártás, amit elsimítunk rajta.
Rászórjuk a karikára vágott kolbászt és tojást. Sóval és borssal, s némi kakukkfűvel ízesítjük.
Ismét krumpli következik, aminek a tetejét tejföllel és reszelt sajttal vonjuk be.
200ºC-os sütőben kb. háromnegyed óra alatt pirul meg a teteje.
Balu rájárt, nem túlzás, hogy a harmadát ő ette meg. Estére készült el, és bíztam benne, hogy az utolsó kockányi megmarad, hogy le tudjam fényképezni. Már fáradt voltam, nem volt erőm megvárni, hogy kihűljön. Reggel hatkor arra ébredtem, hogy valaki csattog ki a konyhába és nyitja a sütőajtót. Lemondtam a fotómról és próbáltam vissza aludni. Felkeléskor konstatáltam, hogy B.csak a felét ette meg a maradéknak, így a legeslegutolsó “csücsköt” sikerült megörökíteni.
Nekem egyébként azok a falatok ízlettek a legjobban, ahol az alján picit odakapott a krumpli és klassz ropogós lett!
És nálunk az is szokás, hiába van a tetején tejföl, még rákanalazunk valamennyit, hogy még finomabb legyen!
Így szép az élet !
Ha tetszett a bejegyzés, kérlek látogass el Facebook oldalamra, ahol támogathatsz egy kattintással! Thx!!https://www.facebook.com/Mohamamafozocskezik
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: