Moha főz

Céklás humusz házilag

Mi is a humusz? A gasztronómiában egy gazdag ízű krém, melynek fő összetevője a csicseriborsó és a szezámpaszta. A csicseriborsóval való valódi és nem konzerv formában való találkozásomról itt olvashattok. Csicseriborsó testközelből A szezámpaszta ismert elnevezése a tahini, amit ebben a receptben készítettem először. A boltokban kapható változatától olcsóbb és szerintem finomabb is! Ő pirított, finomra… Tovább »

Debreceni karácsonyi vásár

Képekben mesélem el a kétszázezres lakosú nagyváros idei, 2019. évi vásárát.  A Főtéren (Kossuth tér) kerül megrendezésre, a Piac utca Nagytemplom felőli részén. Az  apró faházak igazi ínyencségeket, kézműves termékeket, ételeket-italokat rejtenek. Gyönyörűek a fények , úszik benne ember, épület.  Plusz látványosság a Debrecen Eye, a maga monumentális képével. Elképesztően magas, 45 m!  Izgatott tömeg… Tovább »

Gesztenyekrém leves főtt gesztenyéből

Az ősz egyik kedvenc adománya: a gesztenye. A piacon és a nagyobb  boltokban mostanság beszerezhetjük a szelídgesztenyét. Ára erősen változó: 1000 Ft-ért is vettem már a Tesco-ban, bár arra odabiggyesztették, hogy 67%-os leértékelés, és a piacon pedig 6000Ft-ért kilóját.  Átlagára azonban 2-3 ezer Ft körül mozog. Levesünkhöz elég fél kg, nem kell hatalmas költségekbe vernünk… Tovább »

Tejszínes sült krumpli a sütőből.

Ezért a receptért sorba fognak állni az ismerőseid, ha elkészíted ezt a finomságot és megkínálod őket vele! Önállóan és köretként is megállja a helyét! Mindössze négy összetevője van a fűszereken kívül. A tejszín selymessége visszaköszön a kész ételben, a sajt pedig utánozhatatlan zamatot kölcsönöz neki. Hozzávalók: 1 kg burgonya 10-15 dkg sajt (elsősorban parmezán, de… Tovább »

A birsalma két arca: sajt és szörp.

A birsalmasajt nagyon menő mostanság, felkapott csemege.  Nem véletlenül drága, ha valahol  megvesszük és nem saját magunk készítjük.  Minimum 3-4 óránkat rá kell áldoznunk ha hozzá akarunk fogni! Amondó vagyok: megéri! Bátran kezdjünk neki! A birs illata átható, jellegzetesen finom, nagyi szobáját idézi számomra, ahol a tömör, nehéz szekrény tetején sorakoztak egész télen! De a… Tovább »

Amikor a kaját (is) túltoljuk…

Enni vagy nem enni? Megvan az, saját testközelből, amikor a nagyi még mindig beléd akar tömni egy kis édességet a hatfogásos ebéd után? Vagy vendégségben megsértődnek ha a csülökpörkölt után már nem kívánnál  egy nagy adag tejszínes tortát?  Egyik kedvenc filmem a Veri az ördög a feleségét. Ebben végigkísérhetjük egy  Szent István-napi vidéki ebéd készítését,… Tovább »

Habos fügepite

Ne mutassatok fügét, inkább egyétek! Ugye milyen  klassz beleharapni egy lédús füge gyümölcsbe? Igazi élmény az aszalt változat után. Köszönet érte egyik  helyi élelmiszerláncunknak. A blogokon is egyre másra tűnnek fel az egzotikus receptek, gondoltam én is megkreálom a sajátomat! Így született meg őnagysága, a kellemetes, szellemetes HABOS FÜGEPITE. Pitetésztát ugye már tudtok készíteni, ha… Tovább »

Egyszerű alaplecsó, a nyári sláger!

Megunhatatlan, és roppant egyszerű! Nem ismerek olyan embert, aki ne szeretné a környezetemben a lecsót. Fel lehet turbózni tejföllel, rizzsel, tejföllel, kolbásszal, füstölt sonkával, cukkinivel, tojással, tarhonyával, gerslivel! Érdemes kísérletezni, túlbonyolítani azonban felesleges! Egy a lényeg: a végeredmény isteni lesz! Elronthatatlan, és most kell elkészíteni, mikor, ha nem a napsütötte zöldségek idején?   Az én… Tovább »

Zabpelyhes meggyes szelet

Megvan mindenkinek, ahogy Haumann Péter kócosan, részegen elkezdi énekelni a “Szereti a tik a meggyet” az Indul a bakterház c. filmben? Remélem bevillan rögtön a filmkocka!! De ha mégsem, akkor itt meg lehet tekinteni! https://videa.hu/videok/vicces/szereti-a-tik-meggyet-bakter-hulyules-lokupec-ZKQpt8kEVKYZeooI És ha meggy, akkor süssünk egy ínycsiklandóan finom süteményt! Fő hozzávalói a zabpehely és a meggy.   Hozzávalók: Tészta– 30… Tovább »

Egészséges finomság, bűntudat nélkül.

A földiepernek tombol a szezonja, bár az ára erősen változó. Egyszer felugrik, máskor pedig már hat-hétszáz forintért is elérhető egy kiló.  A sok eső nem tesz jót neki, hamar rothadásnak indul. Kényes gyümölcs, mint a málna, bár az viszi inkább a prímet. Szóval amíg lehet, használjuk ki a friss gyümölcs adta lehetőségeket, és használjuk fel… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!