Moha főz

Pirított rókagomba puliszkával

Ma reggel a piacon megláttam a kedvenc gombámat. Csomókba téve árulta egy fiatal nő. Nem túl szépen szedte, vagy tárolta, sok volt a darabos, letört gomba benne. Megvettem, aztán nem messze ismét belebotlottam egy adagba, ami már sokkal jobban tetszett, mennyiségre is többnek látszott. Ára ugyanannyi, így erősen megörültem neki. Kedves férfi árulta, még egy… Tovább »

Bazsalikomos pite

Összejöttünk a lányokkal pár órára, és nem volt kérdés, hogy sütök valamit. Utólag mindig szidom magam, hogy nem valami hagyományos, bevált receptet veszek elő, hanem kísérletezek. Így nem egy szokásos túrós pitét készítettem, hanem egy bazsalikommal megbolondítottat. Első dolgom volt lemeóztatni kolléganőmmel, akinek ízlett.  Kissé megnyugodva néztem a délután elé és igen! Dicséreteket zsebelhettem be… Tovább »

Cukkini lepénykék

Domináló cukkini némi zeller és sárgarépa társaságában kukoricadarával. Anyám kertjében tombol a cukkini szezon. De Ő valahogy csak akkor hajlandó leszedni, ha már gigantikus méretű. Múltkor szóvá is tettem, mire nemes egyszerűséggel válaszolt: -Hát így megnő! Na jó, én a zsenge, kisebb példányokat imádom. Meg sem muszáj hámozni és a magháza is benne hagyható. Cukkini lepcsánkát máskor… Tovább »

Összedobós sütemény: mascarponés-sárgabarackos

Tíz perc alatt összeállítod, megsütöd és már élvezheted is a finom végeredményt! Sárgabarack, kész leveles tészta és mascarpone. Ha ezeket az alapanyagok ott pihennek a konyhádban, máris nekikezdhetsz ennek a gyors süteménynek! Hozzávalók: 10 db érett sárgabarack 1 csomag előhűtött leveles tészta 25 dkg mascarpone 1/2 dl tejföl 2 evőkanál citromlé 1 csipet fahéj 10… Tovább »

Zöldborsó főzelék spárgával

Épp a végén járunk a zöldborsó szezonnak, de ezt a főzeléket még érdemes kipróbálni. Nekem alig van olyan ismerősöm, aki az elmúlt hetekben ne azon siránkozott volna, mennyire unja a borsót fejteni. Igencsak babrás munka, de a mélyhűtőben didergő zöldségeknek összehasonlíthatatlanul finomabb az íze, mint bármi másnak, ami nem a saját kertből származik. Hagyományos főzelék… Tovább »

Koviubi?? Na, ne!

Nem kedvelem az ilyesfajta rövidítéseket. Gyönyörű a nyelvünk, fejezzük ki vele ezt a finomságot is szépen, jól, magyarul! KOVÁSZOS UBORKA. A neve is gyönyörű, hát még az íze! Én száraz kenyérrel kovászolom, de nemrég olvastam, hogy a svábok öregkrumplit darabokra vágnak és azt teszik az uborkára. Hmm, egyszer lehet kipróbálom. (Katona István Rudi receptje a sváb… Tovább »

Gazdag ízű saláta

Titka a fehérborecetes fügeszószban és a friss alapanyagokban rejlik. Felfedeztem egy újabb különlegességet. Ő a fehérboros fügeszósz. Nagy naivan azt gondoltam, majd fagyira vagy desszertre csorgatom, de az első kóstolásnál nagyot fordult a véleményem. Nem a füge dominál benne, hanem az ecet. De olyan klasszul, hogy azóta a salátákat csak ezzel készítem. Saláta hozzávalói: 2… Tovább »

Kefíres sütemény gyümölccsel

Pillanat süti: egy pillanat alatt kész, és egy pillanat alatt elfogy! Akár gyermeknapra is megsüthetjük, garantált sikerré válik! Kefíres sütemény hozzávalói:  40 dkg finomliszt 3,5 dl kefír 20 dkg cukor 4 tojás 2 dl olívaolaj 1 csomag sütőpor Tetszőlegesen gyümölcs (min. 10 dkg) szárított, befőtt vagy friss formában Én ebben 3 dkg szárított áfonyát és… Tovább »

Párizsi krémes torta

Egy klasszikus krém párizsiasan. Valószínűleg  az 1880-as évek végén használta először Gerbeaud Emil bonbonok töltelékeként. Nevét vélhetően első használójától kapta, utalva arra, hogy a krém megfelel a franciás ízlésnek. Párizsi krém hozzávalói: 16 dkg cukor 1,5 dl tejszín (növényi nem jó) 20 dkg vaj 8 dkg kakaópor (cukrozatlan) fél vaníliarúd. A tejszínt a cukorral szálpróbáig főzzük. Ez mit jelent?  Olyan sűrű… Tovább »

Epres-banános sütemény

Még javában tart az eperszezon! Az eper segít megelőzni az öregedéssel járó mozgási és értelmi képességek csökkenését- olvasom valahol. Akkor hajrá, együk magában, tejföllel, tejszínhabbal, vagy a kiszürcsölt pezsgőspohár aljáról élvezkedve! Nincs mutatósabb egy eperrel díszített süteménynél.Még ha az nagyon egyszerű is. Felpezsdíti, csak úgy hívogatnak rajta a pirosló gyümölcsök. Hozzávalók az epres-banános süteményhez: 6… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!