Moha főz

Töltött dagadó, a fenséges magyaros étel

A dagadó a disznó a sertésoldalas  hátsó része. A bordák és a comb között található ez a zsírosabb hús.Ha megtöltve tesszük a sütőbe, tökéletes eredményt kaphatunk, nem szárad ki . Természetesen folyamatosan locsolgatni kell a zsírjával. Ki hogyan tölti, az is változó.  Lehet gombával, májjal, főtt tojással, sonkával, kolbásszal ízesíteni. Én speciel füstölt húsos szalonnával készítettem. Isteni ízt ad… Tovább »

Tölteléket a húslevesbe!

Ha tartalmasabb levest szeretnénk, készítsünk bele tölteléket! Tudom, sok helyen nem ismerik és furcsának találhatják, de mi szoktunk időnként tölteléket főzni a húslevesbe. A megszokott zöldségek mellett nagyon finom, akár magában, akár a levesbe, akár a főtt hús mellé. Töltelék hozzávalói: 4 szikkadt zsemle/ 5-6 szelet száraz kenyér 1 fej vöröshagyma 1-2 csirkemáj 2 evőkanál… Tovább »

Süssünk gesztenyét!

Vagy főzzünk és akkor lesz finom gesztenyepürénk!   Még a tél elején vettem a piacon egy kedves nénitől  kilónyi szelíd gesztenyét. Ezer forintért adta, és elmondta, hogy a mélyhűtőben tartotta, én is bátran tegyem oda, amíg fel nem használom. Gresztenyesütő néni a múlt századból Igaza volt, most sütöttem meg és nem száradt ki, mintha simán… Tovább »

15 évnél régebbi fényképek a Facebookon

Nosztalgia a régmúlt időkből. A fiatalok unottan és kicsit értetlenül nézik a fénykép áradatot, ami felbukkant a neten. Öt nap alatt öt (vagy több) képet kell felrakni a szabály szerint, ami 15 évnél régebbi. Persze érthető, ha valaki épp csak felnőtt, nem biztos, hogy annyira érdekli: más hogy nézett ki pár évtizede. Más generáció. Az viszont… Tovább »

Kefíres kevert sütemény meggyel és túróval

Olyan egyszerű, hogy az már fáj. Vasárnap délután sütöttem ezt a bögrés süteményt. Hezitáltam a lusta asszony rétese és eközt, de ez győzött a fiúknak köszönhetően. Az alapanyagok kiméréséhez mindössze egy 2,5 dl-es bögrére van szükség. Kefíres kevert meggyes-túrós sütemény hozzávalói: 3 bögre liszt 1,5 bögre cukor 1,5 bögre kefír 1 bögre olaj 1 bögre… Tovább »

Almás-diós muffin

“Téli” muffin mindenkor. Reni (nagyfiam barátnője) mesélte nemrég, hogy egy időben állandóan muffint sütött. A szülei már nagyon unták, de ő rendületlenül gyártotta a gyors finomságokat. Meg tudom érteni, mert nagyon finom, és pikk-pakk elkészül, kezdők is bátran kísérletezhetnek vele. Renikém, sajnálom, hogy épp nem vagy itt, mert szívesen megkínálnálak ezzel az almás-diós sütivel! Almás-diós… Tovább »

Kókusztejes csirkemell

Bepácolva, majd lepirítva az igazi! Amikor először vettem kókusztejet a Lidl-nél eléggé meglepődtem az állagán. Nagyon sűrű, krémes, csak az alján van némi vízszerű fehér folyadék.  Azóta megszoktam, és nagyon is szeretem. Most csirkemellet sütöttem benne és mondhatom, erősen ízlett a családomnak! Először bepácoljuk, majd erős tűzön szépen lepirítjuk. Kókusztejes csirkemell hozzávalói: 2 egész csirkemell… Tovább »

Az emberiség a világ zsarnoka

Könyörtelen környezetszennyezés. Ez az animációs film  (Steve Cutts alkotása) megmutatja mit is művelünk a bolygónkkal. Mert ez kizárólag emberi tevékenység. Szennyezzük a levegőt, a vizet, a talajt. Tesszük ezt úgy, mintha nem látnánk a következményeit, mintha kizárólag a gazdasági növekedés és a profit volna  a cél. Mindent feláldozunk ennek érdekében. Megfeledkezünk arról, mennyire sérülékeny a… Tovább »

Fűszeres kenyér egyszerűen

Érzed az illatát? Szerecsendió, rozmaring, kapor, fokhagyma és lilahagyma ízesíti! Volt régebben kenyérsütőm, de elhasználódott, kidobtam, és azóta a gázsütőben élem ki ilyenfajta hajlamomat. Van az úgy, hogy megkívánod a ropogós, illatos frissen sült házi kenyeret és akkor nincs mese! Sütni kell! Sokan nem szánják rá magukat, mert ugye dagasztani kell, várni, megint átgyúrni, megint… Tovább »

Örömsüti, az önzetlen adomány

Már az egész országban Örömsütiznek! Jómagam véletlenül bukkantam rá a kezdeményezésre a világhálón, és rögtön megtetszett. Be akartam szállni, de a környékünkön még nem működött csoport. Ám ha szervezek, működni fog, mondta az egyik csoportvezető és lőn. Három hét után két helyen is adtunk át örömsütit az arra rászorulóknak. Prazsák Nikolettával az ötletgazdával készítettem interjút…. Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!