Szalmaangyalok estéje

Boldog karácsonyt kívánok mindenkinek, aki olvas!

Tegnap Elmot hallottam énekelni a Muppet show-ból Michael Bublé-val. Elmonak nagyon édes és kedves a hangja.

Mégsem az vált a kedvencemmé, hanem amit a The Puppini Sisters-sel közösen énekel Bublé, küldöm nektek szeretettel!

 

Tegnapelőtt volt főzőcskézés rendesen, de mellette mindenre maradt időm. Köszönhető ez annak, hogy nem kellett dolgozni. Aki munkanapnak nyilvánította december 24.-ét, az biztosan férfi. Akinek soha sem kell a konyhában frissen elkészíteni a vacsorát. Tavaly hullaként estem be az asztalhoz, mert előkészíteni sem volt időm a fogásokat, de ettől a családom még nem volt kevésbé éhes. Persze felesleges panaszkodom, mert a legmacerásabb fogás, az férfimunka.

Én ugyanis   sosem próbáltam még elkészíteni. A halászlé rajongójának sem nevezném magam, jó sok citromlével viszont évről-évre jobban kedvelem.

Idén az alaplé a szabadban készült bográcsban.4-5  nagy fej hagyma, halfejek,halszeletek pontyból és busából /kb.másfél kilónyi). Amikor megfőtt, át lett passzírozva, 4 db készen vásárolt halsűrítménnyel 6 db halászlékockával feljavítva felfőzve. Került bele még haltej, halikra, pirospaprika . Legvégén azon szeletek, melyeket csak néhány percig kell főzni és levessel tálalni. Arányokat ne kérdezzetek, ízlés kérdése.

Én a burgonya – és franciasalátát készítettem, rántottam a halat és töltöttem a káposztát.

A majonézt frissen keverem. Szükségeltetik hozzá egy egész tojás, 1 citrom kicsavart leve, frissen őrölt bors ízlés szerint, evőkanálnyi cukor, mustár négy evőkanálnyi ( dijoni szemeset használtam) és fél liter olaj.

A tojást keverőtálban habverővel elkevertem, és cseppenként adagoltam hozzá az olajat, hogy emulgálódjon. Ha másként teszünk, és kicsit megcsúszott a kezünk, akkor sincs semmi baj. Keverünk bele egy kis mustárt és rögtön csodás állaga lesz!

Fűszerezés, majd 4,5 dl tejföl bele, ez már tartármártás így.

Ezzel vontam be a megfőzött másfél kilónyi franciasaláta zöldséget, amihez még kockáztam 4 db nagy almát 7-8 savanyú uborkát és 4 db főtt kumplit.

A burgonyasalátához megfőztem kb kilónyi salátaburgonyát. Mikor meghámoztam kétfelé vettem. Egyik felére megsózott, kicsavart vöröshagyma kerül ectes-cukros lében. Ezt a krumpli szépen beitta és savanykás ízt kapott. Erre jött néhány kanálnyi majonéz és készen az egyik adag. Friss petrezselyemlevéllel és sonkával díszítettem.

Másik adag kizárólag tartáröntetet kapott, megszórva szárított petrezselyemmel.

A hal kisütése pár percet igényelt, paprikás lisztben előtte megforgatva.

Töltött káposzta:

1 nagy hasáb savanyúkáposzta

fél kg aprókáposzta (szintén savanyított)

1 kg darált sertéshús

25 dkg rizs

1 tojás

6-8 cikk reszelt fokhagyma

1 nagy fej vöröshagyma (olajon megdinsztelve)

25 dkg füstölt tarja

Fűszerek: só, őrölt bors,pirospaprika,babérlevél, ha van:kapor, paradicsompüré a végén a tetejére.

A káposztahasábot szétbontottam leveleire, ereit kivágtam.

Közepes méretű edény alját aprókáposztával borítottam, erre olajat csurgattam, pirospaprikával és két kanál liszttel szórtam. Befedtem vékony tarjaszeletekkel.

A húst elkevertem a rizzsel, tojással fűszerekkel, dinsztelt hagymával és egyenként betekertem a levélkékbe. Sorban raktam, majd befedtem ismét tarjával és aprókáposztával.

Hideg vízzel felöntöttem,babérlevelet tettem belé, enyhén sóztam, ,mert a káposzta és a tarja is sós, és lassú tűzön több mint három órán keresztül főztem. Mikor majdnem kész, paradicsomlével öntöztem. Én rántás nélkül készítem, ha úgy szereted, készíts rá, attól sűrűbb , de hízlalóbb lesz! Kaporral megkoronázhatod, íze tökéletesen illeszkedik a káposztáéhoz!

Hátra még a fenyő díszítése. Véletlenül találtam rá, megpillantottam és beleszerettem. Csak épp gyalogszerrel voltam, elcipelni nehéz lett volna. Közelben lakott egyik ismerős, akihez becsengettem, remélve otthon van és kész a fám megőrzésére. Otthon volt, sőt épp csontlevest főzött, amiből megkínált. Átmelegített a mennyei leves és fenyőfám is lett, helyes kis normann, micsoda szerencse lánya vagyok!

Őt kellett díszbe öltöztetni. Szalmából és fából készült díszek kerültek rá,  szalmaangyalkával.

Szaloncukrot nem rakok rá, felesleges, egy tálba az asztalra kerül, ki erre éhezik, vehet bátran.

Áldott, békés karácsonyt mindannyiunknak!

Címkék: , , , ,

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek látogass el Facebook oldalamra, ahol támogathatsz egy kattintással!    Thx!!https://www.facebook.com/Mohamamafozocskezik      

Tovább a blogra »