Habár karácsonykor készítettem, most lett időm megosztani veletek két receptemet.
Második nap a húgom és családja jött át hozzánk, két kislánnyal. Lilus 2, Tama 8 éves. Örökmozgó hölgyemények, Tama karatézik is. A kicsi mindenben utánozza,a mozdulatai, amint a küzdősportot imitálja kacagtatóak. Igazi hangélményt is kaptunk, amikor elkezdtek duettben visítani.
Átküldtem őket a fiúkhoz, de Máténál nem jártak szerencsével. Megálltak előtte és elkezdték az üvegrepesztő előadást. Máté néz, néz, majd kiveszi a füléből a fülhallgatót és rezzenéstelen arccal megkérdezi:-Mi van?
Átszaladtak Baluékhoz, ott is csak elnéző mosolyt kaptak, semmi elmarasztaló kritika:)))
Na ezen a napon készítettem aszaltszilvás csirkemellet és Rigó Jancsit.
Az utóbbi története bizonyára ismerős. Szerintem nagyon romantikus. Találkozott egy asszonnyal, aki beleszeret a híres cigányprímásba és felad érte mindent.
Rigó Jancsi egy párizsi étteremben, a Restaurant Payard-ban játszott, ahol a belga Chimay herceg és fiatal felesége, egy amerikai milliomos lánya, Clara Ward ( Ward Klára) is jelen volt.
Mai reinkarnációja a prímásnak a róla elnevezett hedonista sütemény, amit először sütöttem életemben és még nem sikerült tökélyre fejlesztenem, de igyekezni fogok. Első nekifutásra így sikerült:
Piskótát sütöttem 6 tojásból. Ekként: a tojásokat kettéválasztottam. A fehérjét felvertem, a sárgáját 6 csapott evőkanál cukorral kikevertem fehéredésig. Hozzákevertem 6 púpozott evőkanál sütőporral elkevert lisztet. A fehérjét ebbe adagoltam óvatosan, hogy össze ne törjön.
Sütőpapíron elterítettem a masszát és 180°C-on sütöttem készre.
Mikor kihűlt, kettévágtam a lapokat, erre került a krém.
Ebbe az eredeti recept szerint 1 l tejszín és 30 dkg belga étcsokoládé kerül. Én 6 dl tejszínt és 20 dkg étcsokit használtam (60%-os).
A csokoládét vízgőz felett felolvasztottam. A tejszínt felvertem és apránként kevertem a csokihoz.
Az alsó lapot megkentem a krémmel. A felsőt előre kockákra vágtam, hogy könnyebb legyen szeletelni és ne sérüljön a gazdag krém.
Csokimáz elmaradt a tetejéről, kerülhet rá kinek még nem elég a kalóriából. Ehhez egyszerűen fel kell olvasztani 8 dkg csokit szintén vízgőz fölött 1 ek. olajjal ( kényes jószág) és eloszlatni a piskóta tetején.
Ha már jóllaktunk a süteménnyel, jöhet a csirkemell.
Hozzávalók: 1,5 kg csirkemell-filé
20 dkg aszalt szilva
2 dl vörösbor
2 dl tejszín
annyi szelet húsos szalonna, ahány tekercset készítünk
olaj, oregano, só, kevés bors (fehéret ajánlok).
A csirkemelleket kettévágjuk, és a kezünkkel kikloffoljuk. Ő is kényes, nem szabadíthatunk rá holmi kemény kloffolófát. Sózzuk, borsozzuk, oreganóval megszórjuk.
Az aszalt szilvát annyi vörösborba áztatjuk, amennyi ellepi. Ha jól megszívta magát, a hús közepére fektetjük.Ráborítjuk a húsos szalonnát kívűlről (angol vagy kolozsvári??? mindegy, akár feketeerdei sonka is jöhet, a lényeg, hogy ne hagyja kiszárítani a száraz húst és átadja füstös aromáját). Szorosan feltekerjük, végeit fogpiszkálóval összefogatjuk.
Tűzálló tálat kiolajazunk, ebbe kerülnek a hústekercsek. Én a szilva alól kikerülő vörösbort is ráöntöttem és alufólia alatt 30 percig 200 °C-on sütöttem. Ekkor levettem a fóliát, mérsékeltem kissé a tüzet és így pirítottam még 10′-ig. Végül felöntöttem tejszínnel. Amikor az is felforrt, készen lett a varázslatosan finom fogás.
A gyümölcs édeskés íze kiválóan harmonizál a szalonna füstösségével. Igazi ünnepi lakoma! Jó étvágyat hozzá!
Ha tetszett a bejegyzés, kérlek látogass el Facebook oldalamra, ahol támogathatsz egy kattintással! Thx!!https://www.facebook.com/Mohamamafozocskezik