Vasárnap elfogyott a kenyerünk. Semmi kedvem sem volt boltba menni, gondoltam sütök egyet.
Sokkal több idő, mint beülni az autóba és levenni az üzletben a polcról.
De:
Ha macerásnak gondoljátok az elkészítését, tévedtek! Egy kis gyúrás, egy kis pihentetés ( a meleg elvégzi a munkát), formázás és már sül is az egyedi kenyér!
Én egy kiló lisztet szitáltam át, majd egy tojás, 10 dkg vaj társaságában ízlés szerinti sózással, beleöntöttem a felfuttatott élesztőt. ( 3 dkg élesztőt 2 dl tej + 2 dl langyos víz, kevés cukorral langyos helyen, liszttel szórva)
Na, itt egy kis munka, mert alaposan át kell dagasztani, egész addig, amíg a tészta elválik a kezünktől, nem ragad rá! Ha túl kemény lenne , langyos vízzel lazíthatjuk!
Ha már megfelelőnek véljük, kerekké formázzuk, rászórunk kis lisztet és tiszta konyharuhával letakarjuk. Fél óra alatt meleg helyen minimum a duplájára kel.
A sütő kétszáz fokos volt, amikor a kerek nyers tésztát beletoltam. Kb. 40 perc múlva egy piroskás, tagadhatatlanul friss és étvágygerjesztő kenyérkét vehettem ki.
Melegen érdemes letakarni pár percig. De aztán huss, ehető!
Jobbat elképzelni nehéz, én az első szeletnek neki is vágtam azon nyomban!. Tudjátok: sváb húsos szalonnával, hagymával és paradicsommal!
Aki nem hiszi, süssön másikat!
Ha tetszett a cikk, kérlek látogass el FB oldalamra is, ahol egy kattintással támogathatsz is ! 🙂
https://www.facebook.com/Mohamamafozocskezik
Ha tetszett a bejegyzés, kérlek látogass el Facebook oldalamra, ahol támogathatsz egy kattintással! Thx!!https://www.facebook.com/Mohamamafozocskezik