Fogyni kék’

Nyáron felszedtem magamra plusz kilókat, ami egyszerű háj. Ezek szépen elterültek a hasamon és tájékán és eszükbe sem jut onnét tágulni! Csak nézzetek oldalra, ott állok lila ruhában, a hurkák határozottan ott dagonyáznak! Mostanában kedvem sincs miattuk tükörbe nézni. Tornázni idő- és a csoportos motiváció húzóerejének  hiánya miatt nem vagyok képes. Maradt a diéta. Mert a legfőbb oka a túlsúlyomnak az esti és hétvégi evés. Amikor még bekapok egy-két falatot pedig már nem jelez az agyam, hogy éhes lennék. Sőt, nem is emlékeztem rá milyen is éhesnek lenni. Tegnapelőttig. Két napig ugyanis csak fehérjét ihatok, napi 4 alkalommal 4 óránként. Na, ezen már túl lennék, több-kevesebb sikerrel.El-el csábultam, de csak módjával. Alma, banán és egy hagymás rántotta zökkentett ki ebből a nagy nekidurálásból. Tehát arról volt szó, hogy a fehérje eltelít, és eszembe sem jut majd a kaja, de nálam ez valahogy nem működik. Reggel lehajtottam a 20 gr fehérjéből és 2,5 dl zsírszegény tejből álló keverékemet, és csak akkor ocsúdtam fel, mikor alig telt el 2 óra, és megkordult a gyomrom. Először halkan, majd egyre követelődzőbben. Na, eltelt még az a fránya másik kettő és akkor kezdett el rántottát készíteni az én Bencém.Hát, annak mennyei illata volt!  Épp akkor hozott friss kenyeret is, ami még melegen illatozott. Esküszöm, nem kértem belőle, de mikor magától megkérdezte szeretnék-e kicsit, akkor csak  szótlanul kivettem a kenyér csücskét és rákanalaztam némi tojást. Lassan rágcsáltam, kiélveztem  minden falatot. A banán este csábított el, az alma pedig másnap. Nem mondom, hogy lelkiismeret furdalással fogyasztottam őket el!

Főzni főzök, de napi egyszer ehetek belőle, meghatározott mennyiséget. Ez kb.  500 kalória, a megszokott 1500-2000 helyett. És én szeretek enni! Nemcsak főzni. Persze csinos is szeretnék lenni, ami megkönnyíti kicsit a dolgomat. Felületes szemlélő alig lát rajtam túlsúlyt, mert ügyesen leplezem és nőies idomaim is feledtetik kissé. Magamnak mégse hazudhatok , és jobb is egészségesebben táplálkozni. Eddig is igyekeztem odafigyelni mit eszünk én és a családom, a természetes, organikus ételek pedig kifejezetten fontosak számomra!  A kertben termett kicsi , esetleg kukacos almát nagyobbra becsülöm, mint pl. az argentín vegyszeres citromot.

Nemrég kaptam két csodás sütőtököt, ezt is beillesztettem az étrendembe. Ezt írják róla:

A sütőtök kedvező élettani hatásait már az indiánok is ismerték, kígyómarást kúráltak a segítségével és szeplő eltüntetésére is használták.

Napjainkban tudományos kutatások támasztják alá, hogy a sütőtök kalcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor, C-vitamin, karotin, biotin, niacin, pantoténsav, A, B1, B2, B6 vitaminok és folsav tartalmának köszönhetően egészségmegőrző, gyógyító hatással bír. A sütőtök alkalmas gyulladásos betegségek kezelésére, különösen nagy hatékonyságot mutat megfázásos, meghűléses megbetegedések esetében, de alkalmazható tüdőgyulladás és egyéb tüdőkárosodások kezelésére is. A sütőtök enyhíti az allergikus köhögést, tüsszögést, csökkenti az asztma rohamokat.

Fogyasztása szebbé teszi bőrünket, különösen a pattanások kezelésében jelenthet nagy segítséget. A népi gyógyászatban hashajtóként és béltisztítóként használták. Fogyasztása jótékony hatást eredményez az emésztési gondokkal küszködőknek. A sütőtök serkenti a máj működését, segít a szív és koszorúér problémák megelőzésében, fogyasztásával csökkenthető a prosztatarák és a szürkületi vakság kialakulásának kockázata. 

A sütőtök alacsony kalóriatartalma révén fogyókúrázóknak is ideális!

Aki még soha nem kóstolt igazi sütőtököt, azt gondolhatja, az aminek ennyi jótékony hatása van, csak rossz ízű lehet. Az így vélekedőket és a szkeptikusokat biztosíthatjuk, tévednek! Egy olyan zöldség, ami talán sütve a legfinomabb, de készíthető belőle ízletes leves, főzelék, sütemény, lekvár, ivólé érdemes a kipróbálásra és a család étrendjébe történő beillesztésre. 

Ritka az a zöldségféle, mint a sütőtök, amely három olyan fontos jellemzőt egyesít, mint az egészségesség, finom íz és elérhető ár. Aki a sütőtök kiemelkedő élettani hatásai, sokoldalú felhasználási módjai ellenére is kétkedő marad, gondolkodjon el azon, talán nem véletlen, hogy, hogy sütőtököt az Antarktisz kivételével minden földrészen termelnek és fogyasztanak!

 

 Na, ha már így megokosodtunk róla, készüljön belőle sütőtök-püré.

Ehhez a sütőtököt hámozzuk meg,magját távolítsuk el, és vágjuk kockára. Kevés vajon és vízen pároljuk meg.

A fűszerezés a lényeg: kerüljön bele: só, bors, zsálya!És kb 1,5 cm friss gyömbért is reszeljünk bele. Ezek tökéletesen illenek a sütőtökhöz.

Hamar megfő, alig negyedóra alatt.

Ekkor a felesleges vizet leöntjük róla és villával vagy mixerrel összetörjük. Én a zsályát egyben szárítottam, és ez a vízből kikerült, miután megfőtt a tök. Ha morzsolva használjuk, természetesen erre semmi szükség!

Sült hús mellé kiváló!

No persze, én abból is csak két szeletkét ehettem!

Azért annyira ne sajnáljatok!

Címkék: ,

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek látogass el Facebook oldalamra, ahol támogathatsz egy kattintással!    Thx!!https://www.facebook.com/Mohamamafozocskezik      

Tovább a blogra »