Tudjátok-e honnan ered a neve ennek a kalóriaszegény, egészségmegőrző zöldségnek? Olaszul a brocco rügyet jelent, ennek a többes száma a broccoli.
Mi szeretjük a családban,ahogy rokonát, a karfiolt is! A brokkolit sose hagyjuk szobahőmérsékleten, hanem hűvös helyen tároljuk, különben valóban kivirágzik, kirügyezik! A boltban se vegyük meg azt, amelyik sárgásan kezd elszíneződni! A mélyzöld, tömör rózsájút válasszuk mindig! Én a szárát is fel szoktam karikázni, nem dobom el, finom és ízletes az is ha megfő! Természetesen a kérgétől megszabadítom!
Most rakott brokkolit készítettem a szokásos módon.
Hozzávalók:
kb 20 dkg rizs
50 dkg darált pulykahús
80 dkg brokkoli
1 fej hagyma
só, bors
5 dkg parmezánsajt
4 dl tejföl
kevés olaj
4 dl húsleves
A brokkolit rózsáira szedtem és forró vízben rövid ideig főztem (max.10 perc). Figyeljük, hogy kicsit roppanós maradjon!
A rizst olajon megpirítottam, majd húslevessel felöntve megpároltam.
A darált húst kevés olajon, amin megdinszteltem a hagymát, fehéredésig keverve sütöttem meg.
A brokkolit hideg vízzel leöblítettem és egy jénai tálban elkezdtem a rétegezést. Az aljára kerültek a zöld rózsák, rá a rizs, következett a hús, végül a maradék brokkoli.
Tetejére tejföl került, amit megkoronáztam reszelt parmezánnal!
Egy pici főzővíz kerül a tálba, hogy ne váljon túl szárazzá az étel.
Az előmelegített sütőbe toltam, ahol kb 40 perc alatt vált a teteje aranybarnává.
Csodásan fest és az íze is kiváló!!
Kalóriatartalmát még lehet csökkenteni, ha tejfölünk is zsírszegény (12%-os) !
Jó étvágyat hozzá!
Ha tetszett a bejegyzés, kérlek látogass el Facebook oldalamra, ahol támogathatsz egy kattintással! Thx!!https://www.facebook.com/Mohamamafozocskezik
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: