Moha főz

Rakott brokkoli

DSC_0693_1.JPG

Tudjátok-e honnan ered a neve ennek a kalóriaszegény, egészségmegőrző zöldségnek? Olaszul a brocco rügyet jelent, ennek a többes száma a broccoli.

Mi szeretjük a családban,ahogy rokonát, a karfiolt is! A brokkolit sose hagyjuk szobahőmérsékleten, hanem hűvös helyen tároljuk, különben valóban kivirágzik, kirügyezik! A boltban se vegyük meg azt, amelyik sárgásan kezd elszíneződni! A mélyzöld, tömör rózsájút válasszuk mindig! Én a szárát is fel szoktam karikázni, nem dobom el, finom és ízletes az is ha megfő! Természetesen a kérgétől megszabadítom!

Most rakott brokkolit készítettem a szokásos módon.

Hozzávalók:

kb 20 dkg rizs

50 dkg darált pulykahús

80 dkg brokkoli

1 fej hagyma

só, bors

5 dkg parmezánsajt

4 dl tejföl

kevés olaj

4 dl húsleves

A brokkolit rózsáira szedtem és forró vízben rövid ideig főztem (max.10 perc). Figyeljük, hogy kicsit roppanós maradjon!

A rizst  olajon megpirítottam, majd húslevessel  felöntve megpároltam.

A darált húst kevés olajon, amin megdinszteltem a hagymát, fehéredésig keverve sütöttem meg.

A brokkolit hideg vízzel leöblítettem és egy jénai tálban elkezdtem a rétegezést. Az aljára kerültek a zöld rózsák, rá a rizs, következett a hús, végül a maradék brokkoli.

DSC_0688_1.JPG

Tetejére tejföl került, amit megkoronáztam reszelt parmezánnal!

DSC_0692.JPG

Egy pici főzővíz kerül a tálba, hogy ne váljon túl szárazzá az étel.

Az előmelegített sütőbe toltam, ahol kb 40 perc alatt vált a teteje aranybarnává.

Csodásan fest és az íze is kiváló!!

Kalóriatartalmát még lehet csökkenteni, ha tejfölünk is zsírszegény (12%-os) !

DSC_0695.JPG

Jó étvágyat hozzá!

 

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek látogass el Facebook oldalamra, ahol támogathatsz egy kattintással!    Thx!!https://www.facebook.com/Mohamamafozocskezik      

Címkék:

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!