Máktorta esete a lúgosítással
A magyar ember számára az elsavasodás jelent veszélyt, hiszen étrendünk bővelkedik állati eredetű fehérjében, és a húsfélék mind savas jellegűek. Nagyon kedveljük az édes ízeket is, holott a répacukor, a csokoládé, a kakaó, a lekvár, a fagylaltok egyaránt a savasságot támogatják. Savasítanak a kenyérfélék és a különböző pékáruk, amelyekből szintén sokat fogyasztunk, valamint a sajtok. Konyhakerti növényeink közül viszont egyedül a tök savasító hatású. Lúgos hatású a legtöbb zöldség és gyümölcs, leginkább a fokhagyma és a hagyma, a fehér mustár, a málnalevél, a paprika, valamint a fahéj és a papaja. A túlzott savasságot jól semlegesíti a burgonya, az endívia és a fejes saláta, a káposzta, a karalábé, a gyümölcsök közül a cseresznye, a görögdinnye, a mandarin, a mangó, a nektarin, a szeder, a szőlő, valamint a lencse és a mák. Mákunk van, hogy ehetünk mákot, vannak országok, ahol tilos a termesztése! Pedig jótékony a sebek gyógyulásában. Növeli a szellemi teljesítőképességet. Idegerősítő, idegfájdalom csökkentő, nyugtató, altató hatású. A csontozat első számú természetes segítője. A mákot sajnos általában ritkán fogyasztjuk. Van, aki csak a beigli sütése idején találkozik mákkal. Jó azonban tudni, hogy a mák sokféle anyagot tartalmaz, amelyre szüksége van szervezetünknek. B6 vitamint, E vitamint, kalciumot, magnéziumot tartalmaz,valamint kiemelkedően magas vastartalommal bír, és a csontritkulás egyik legjobb õsi ellenszere. A népnyelvben is benne van, hiszen ki ne hallotta volna a mákvirág kifejezést egy rosszalkodó gyerekre? Régóta főznek belőle mákteát is, mákonyt, amit altatószernek használnak. Én csak egy mezei máktortát készítettem, gyógyhatások ide vagy oda! Be nem aludtunk tőle, sőt! Jelentősen megdobta a hangulatom, milyen szépre is sikeredett!
Hozzávalók: 25 dkg darált mák
10 dkg liszt
15 dkg vaj
fél csomag sütőpor
6 tojás
1 citrom leve és héja
15 dkg porcukor
Töltelék: 25 dkg mascarpone
1 dl tejföl
10 dkg túró
fél citrom leve
2 kiskanál zselatinpor
5 dkg házi vaníliás cukor
lekvár a kenéshez
aszalt áfonya és tortadara a díszítéshez.
A tojásokat kétfelé választjuk. A fehérjét felverjük. A sárgáját a vajjal és cukorral kikeverjük, majd beleöntjük a sütőporos-mákos lisztet. Belefacsarjuk a friss citrom levét és belereszeljük a héját.(Ha nem jutunk hozzá kezeletlen citromhoz, tegyük almaecetes vízbe bő 10 percig a citrust!) Végül óvatosan hozzáadjuk a tojásfehérjét. Kerek formába simítsuk a tésztát. 35 perc alacsony fokozatú sütőben amíg megsül (tűpróba). Közben készítsük el a krémet: a túrót turmixoljuk, adjuk hozzá a tejfölt,mascarponét, cukrot, citromlevet. Végül keverjük bele a zselatinport. A kihűtött és kettévágott alsó lapra kenjünk tetszés szerint kiválasztott lekvárt. Én sárgabarackot választottam. Erre kerül a krém fele, majd rákerül a második lap. Ezt bevonjuk a maradék krémmel. Étcsokis darával és aszalt áfonyával díszítve tálaljuk! Ha tetszett a bejegyzés, kérlek látogass el Fb oldalamra, ahol támogathatsz egy kattintással! Hadd örüljek Thx!! https://www.facebook.com/Mohamamafozocskezik
Hasonló bejegyzések: Érdekelhet még...
Ha tetszett a bejegyzés, kérlek látogass el Facebook oldalamra, ahol támogathatsz egy kattintással! Thx!!https://www.facebook.com/Mohamamafozocskezik