Zabpelyhes meggyes szelet.
Éretté vált a fiam:legalábbis ilyesforma bizonyítványt nyomtak a kezébe!
A nagy napon mentem segíteni, sürögni-forogni .
Úgy kezdődött, hogy kicsit elkéstünk.
Az aulába ahogy beléptünk, Mátét osztályfőnöke az emeletről szólva sürgette, hogy be kellene menni, így én ameddig lepakoltam a máktortát és a meggyes sütit, az érettségiző ifjút már be is tuszkolták a vizsgabizottság elé, és húzta az angol tételét.
A szülők nyugtattak, hogy így a jó, legalább nem izgult sokat. Hát, azt nem tudták, hogy szegénykém alig tudott aludni.
Aztán, ahogy beszéltünk még, kiderült, ki hogy küzdi le az érettségi előtti feszültséget,mert az bizony ott van.
És azt is láthattuk: az egyik kislány szinte sápadtra izgulja magát. Aztán persze ő is mosolyogva , boldogan libbent ki a megmérettetés után.
Na, a sütik. A tortám bekerült a hűtőbe, hogy azt majd vacsoránál adjuk elő.
A másikat pedig lassan elkezdték kóstolni.
Aztán mikor a negyedik ember jött oda hozzám, és kérte el a receptjét, kezdtem örülni.
Már amikor otthon levágtam a széleit és az szélsebesen elfogyott, sejtettem, hogy jól sikerült.
Úgyhogy ígéretemhez híven tessék itt a receptje!
Ő a meggyes-zabpelyhes szelet.
Hozzávalók:
Tészta- 30 dkg zabpehely
40 dkg liszt
16 dkg barna cukor
15 dkg vaj
1 teáskanál szódabikarbóna
1,5 dl tej némi citromhéj (mostanában szárítottat használok).
A hozzávalókat összegyúrjuk, és kicsit hűtőben pihentetjük.
Közben elkészítjük a tölteléket.
Ehhez szükséges: 70 dkg magozott meggy
2 evőkanál keményítő
fél citrom leve
3 teáskanál fahéj
fél dl víz
5 dkg cukor.
A meggyet egy edényben rövid ideig forraljuk,a hozzáadott cukorral,citromlével, fahéjjal.
A vizet összekeverjük a keményítővel és a gyümölcshöz adjuk állandó keverés mellett.
Szinte azonnal besűrűsödik, és le is veszem már ekkor a tűzről.
A tésztát 2/3 és 1/3 részre osztjuk.
A nagyobbat alaposan lisztezett deszkán kinyújtjuk, s sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük.
Én feltekerem a nyújtófára , sokkal könnyebb és biztonságosabb módszer, hisz nincs esélye elszakadni!
A meggyszószt erre terítjük, csodás a színe és az állaga, mint a bársony!
A maradék kinyújtott tészta kerül a tetejére. 170 °C-os sütőben (gázsütő) kb, 30 perc alatt válik szép aranybarna színűvé és páratlan illatúvá!
A siker garantált, mint tapasztalhattam!
Úgyhogy szép napot zárhattunk a fiam és én is. Körülöttem zokogtak a szülők a záróértekezleten, én meg csak egyszerűen boldogan mosolyogtam, annyira büszke voltam erre a gyerekre!
Az utána következő vacsorán szervírozásra került a mascarponés máktorta is, ennek a receptjét itt olvashatjátok: https://mohamamakonyhaja.cafeblog.hu/2014/04/22/maktorta_mint_lugosito/
Bevallom ittam pár korty pezsgőt az ifjak és a saját tiszteletünkre, és ittam volna többet is, ha nincs még egyéb feladatom!
De anélkül is eléggé feldobott voltam az átélt sikerélményektől!
És tök jó fejek voltak a csajok (bocsánat, anyukák), akadt aki megjegyezte, mehetnénk “vigyázni” a gyerekekre a bulin!
Igen, ránk fért volna egy kis lazítás, az átélt izgalmak után! Talán majd egyszer!
Ha tetszett a bejegyzés, kérlek látogass el Facebook oldalamra, ahol támogathatsz egy kattintással! Thx!!https://www.facebook.com/Mohamamafozocskezik