Csicseriborsó testközelből

Úgy kezdődött, hogy anyukám késő tavasszal elhatározta: csicseriborsót is vet a konyhakertjébe.

Az elhatározás azonban kevésnek bizonyult és megakadt azon a ponton, amikor vetőmagot akart beszerezni. Mert sehol sem talált.

Pedig még a főváros közelében élő húgomat is mozgósította -e célból.

Amikor már teljesen lemondott róla, elsírta  bánatát egy délelőtt.

Nekem van egy bevált helyem, ahol ilyesmit veszek, gondoltam meglepem vele,  hátha….

Az eladót is kifaggattam, de szerinte hőkezelik a növényt, emiatt kevés valószínűséggel fog kicsírázni.

Én mégis átvittem szülőmhöz, ő beáztatta, meleg helyre tette, és láss csodát! Megjelentek rajta az ici-pici csírák pár nap elteltével.

Lett nagy öröm, meg vetés!

És július végére termés is!

Az apró hüvelyekben egy-két, maximum három borsószem üldögélt, de sokkal finomabb és intenzívebb az íze a szárítotténál, a konzervről nem is beszélve.

Viccesek az apró hüvelyek, kicsit felfújtak, amikor bontja ki az ember, apró pukkanó hangot ad ki.

Engem arra emlékeztet, amikor gyerekkoromban a hal pucolásakor a tüdőre ráléptünk. (Gyermeteg szórakozás falun, még a múlt században 🙂  !)

A mag gömbölyű, kissé ráncos és apró csőrben végződik.

Kaptam belőle kóstolót, levesnek készítettem el, gyakorlatilag a zöld rokonából készült változathoz hasonlóan, zöldségesen.

Hozzávalók:

kb. 30 dkg friss csicseriborsó

2 szál sárgarépa

1 szál fehérrépa

2 szem koktélparadicsom (bármilyen fajta jó hozzá)

1 közepes fej hagyma

3 ek. olívaolaj

1 gerezd fokhagyma

kevés liszt a szóráshoz

2 evőkanál szárított snidling

petrezselyemzöld

só,bors, pirospaprika ízlés szerint.

A kockára vágott hagymát az olajon üvegesre pirítom, hozzádobom a vékonyra szeletelt fokhagymát. Kis liszttel megszórom, majd rögtön felöntöm egy liter vízzel.

Sózom, pirospaprikával színesítem, őrölök kevés borsot hozzá. Beledobom a csicseriborsót, amikor felfőtt, a kockázott leveszöldséget és a paradicsomot is beleteszem.

Lefedve addig főzöm, amíg a zöldségek megpuhulnak. Végén megszórom szárított snidlinggel.

Azonnal tálalható! Én forrón szeretem, mint általában a levest!

Úgy szól a fáma, hogy nagyon egészséges ez a latin nevén szólított  Cicer arietunum, népiesen bagolyborsó.

Sok folsav található benne, 20%-a fehérje, 40 %-a szénhidrát , B1 és B6 vitaminban is gazdag.

Ásványi anyag tartalma számottevő,  jelentős magnézium-, vas- és cinkforrás!

Lehetséges fagyasztani, ugyanúgy, mint a zöldborsót! Kiválóan alkalmas rá!

Bár valamit elárulok!

Anyukám azt mondta: jövőre nem vet! Ő tudja miért!

Szerintetek vajon miért döntött így?

Ha tetszett a cikk, kérlek látogass el Fb oldalamra és támogass egy kattintással!  🙂 Köszönöm!

https://www.facebook.com/Mohamamafozocskezik

Címkék: ,

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek látogass el Facebook oldalamra, ahol támogathatsz egy kattintással!    Thx!!https://www.facebook.com/Mohamamafozocskezik      

Tovább a blogra »