Nagyon málnás és töményen csokis, ezt előrebocsátom!
Ünnepi , kivételes alkalomra kitűnő, és egy születésnap igencsak ebbe a kategóriába tartozik!
Máté fiam kedvence a málna, a még ennél is nagyobb pedig a csoki, ezért ötvözve a kettő!
Mikor úgy dél körül kitántorgott kissé álmosan a konyhába, kapott egy ölelést, hozzá pedig visszaemlékezést!
Fogalmam sincs mit gondol róla, amikor legalább részben előhozakodok születése napjának történetével.
Most csak annyi volt, hogy megjegyeztem: Már 5 órája megszülettél !!!
De magamban azért visszapörgettem az akkori augusztusi eseményeket.
Hatalmas pocakot cipeltem, és reménykedtem, hogy ezúttal egy kislány bújik majd elő belőle.
Egyik hónap közepi estére elromlott az idő, vihar, eső, nekem pedig szabályos fájásaim lettek.
Irány a kórház, ahol megvizsgált a doktornő és legyintett, mert alig voltam kitágulva.
Azért biztosra ment, és a szülőszobán marasztalt.
A frontnak köszönhetően hatalmas forgalom kerekedett, legalább négy kismama szült pár óra leforgása alatt.
A folyosón sétálgattam-görcsös, és egyre fájdalmasabb összehúzódások mellett.
Nem panaszkodtam, látványosan sem sikoltoztam, ezért gyakorlatilag rám sem hederített senki.
Ilyen kellemesen telt az éjszakám, mire reggel ismét megnézett az orvos.Na, akkor összecsapta a kezét és rám szólt : Maga eltitkolja, hogy szülni fog?
Persze, más bajom sem volt, mint titkolózni!
Le sem jöhettem a szülőágyról, fáradtan és elgyötörten, azon imádkoztam magamban: sikerüljön megszülni!
Sikerült!
Felsírt az én édes kis babám és persze megint fütyi volt a lábak között! Bántam én???
Amikor magamhoz ölelhettem az én édesemet, minden fájdalomról és “lányvárásról” elfelejtkeztem!
Olyan boldogságot éreztem, ami semmihez sem fogható, és szavakba önteni szinte lehetetlen.
Ott szuszogott a mellemen, és már nem is sírt, csak hallgattuk csendben egymás szívverését!
Na, jól elkanyarodtam, jöjjön csak az a torta, amit Máténak sütöttem!
Hozzávalók:
Tortalap:
4 tojás,
20 dkg cukor
25 dkg liszt
4 evőkanál kakaópor (holland vagy szerencsi)
35 gr tejföl
1/2 kávéskanál szódabikarbóna.
A hozzávalókat alaposan összekeverjük, kerek tortaformába öntjük és 180 °C-os sütőben sütjük.
Ez úgy negyven percet vesz igénybe, addig elkészítjük a gyümölcsszószt és a csokimázat!
Gyümölcsszósz: 30 dkg fagyasztott málna
10 dkg szeder
5 dkg cukor
1 kávéskanál zselatin fix.
A gyümölcsöket a cukorral lassan összeforraljuk állandó keverés mellett, majd legvégén mehet bele a fixáló. Levéve a tűzről, hagyjuk hűlni.
Csokoládémáz:
2 dl növényi tejszín
20 dkg étcsokoládé (min.50 %-os)
3 dkg vaj.
A tejszínt lassan felmelegítem, de nem forralom. Mikor elérte a forráspontját, beleteszem a darabokra tördelt csokoládét és elkeverve felolvasztom benne.
Végén belekeverem a vajat, amitől szép fényessé válik.
Az elkészült tortalapot kettévágom, és megtöltöm a gyümölcsszósszal.
A tetejére pedig rácsorgatom a csokoládét!
Közepét szárított mangóval, széleit málnaszemekkel díszítettem gazdagon.
Nem merem tovább dicsérni, de viszi a pálmát 🙂
Ha tetszett a cikk, kérlek látogass el FB oldalamra és támogass egy kattintással! Hadd örüljek 🙂
https://www.facebook.com/Mohamamafozocskezik
Ha tetszett a bejegyzés, kérlek látogass el Facebook oldalamra, ahol támogathatsz egy kattintással! Thx!!https://www.facebook.com/Mohamamafozocskezik