Diós vargabéles.

Diós vargabéles, az erdélyi konyha gyöngyszeme, kicsit másképp.

Ezt az Erdélyből származó kiváló süteményt némileg rendhagyóan készítettem el.

Ugyanis diót használtam a töltelékébe, ami azt gondolom: ad neki egy finom plusz ízt.

A legenda szerint Marosvásárhelyről indult a vargabéles diadalútja, ahonnan a süteményt tökéletesítő Darvasné asszonyság is kapta a receptet, majd szinte piedesztálra emelte.

Kolozsváron ma is ez az első számú kedvenc. Bár az eredeti receptet Darvasné Amerikába elszármazott két lánya úgy őrizte, hogy senkinek sem árulta el, hiába kérte tőlük bárki.

Így csak a szájhagyományra hagyatkozik az, aki elkészíti a nagy múltú édességet.

A számtalan recept közül íme a diósé.

Tészta hozzávalói:

35 dkg liszt

1 csomag sütőpor

15 dkg zsír vagy vaj

1 tojás sárgája

12 dkg cukor

kevés tej.

Töltelék:

25 dkg cérnametélt

50 dkg túró

2 tojás sárgája

1 evőkanál házi vaníliás cukor

3 tojásfehérje felvert habja

5 dkg mazsola

5 dkg darált dió

12 dkg porcukor.

+1 tojás sárgája a kenéshez.

A tészta hozzávalóiból könnyen nyújtható tésztát készítünk.

Kicsit pihentetjük, majd kettéosztjuk.

Az egyik feléből lapot nyújtunk, egy vajazott tepsi aljára fektetjük.

A tölteléket ráhalmozzuk, amit a következőképp készítünk el: A cérnametéltet kifőzzük, jól leöblítjük, lecsurgatjuk. összekeverjük a túróval és a többi hozzávalóval, utolsóként a tojásfehérjék habját adva hozzá óvatosan.

Amikor egyenletesen elkentük a tölteléket, a másik kinyújtott lapot ráhelyezzük, megkenjük a sárgájával és alaposan megszurkáljuk.

Forró sütőben sütjük.

Jó étvágyat hozzá!

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek látogass el Fb oldalamra, ahol támogathatsz egy kattintással! Hadd örüljek   Thx!!

https://www.facebook.com/Mohamamafozocskezik

Címkék: ,

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek látogass el Facebook oldalamra, ahol támogathatsz egy kattintással!    Thx!!https://www.facebook.com/Mohamamafozocskezik      

Tovább a blogra »