A birsalma illata összetéveszthetetlen: átható, erős és nagyon finom. Legalábbis az én orromnak. Nagymamám mindig a szekrény tetején tárolta őket, ott üldögéltek, míg bele nem pottyantak a fazékba. Egyik kedvenc gyümölcsöm, már ha egyszer választani kéne, mert mindet szeretem, sőt odavagyok értük!
Ha sajtkészítésre adnánk a fejünket, mint én is tettem múlt héten, akkor legalább két kilónyival kezdjünk, kevesebbel nemigen érdemes.
Birsalmasajt hozzávalói:
2 kg birsalma
1-1 kilónyi péphez 80 dkg cukor
1 egész citrom.
Elkészítése:
A gyümölcsöt feldaraboljuk, kicsumázzuk, de nem hámozzuk. Így tesszük fel főni, ami pillanatok alatt megtörténik.
Ekkor szitába töltjük és alaposan átpasszírozzuk.
Leöntjük a levét egy másik tálba. Ez azért fontos, mert a levét fogjuk cukorral besűríteni, sziruppá főzni.
Egy kilónyi péphez 80 dkg cukrot számítunk. (Mérjük le pontosan a gyümölcspép súlyát!)
A szirupot és a pépet egybeöntjük és kitartóan kevergetjük. Egy egész citrom levét belecsepegtetjük.
Ha úgy látjuk ( vagy elfáradtunk) porcelántányéron csepp-próbát eszközlünk. Ha szinte azonnal megdermed és nem folyik, kész a művünk.
Kivizezett vagy fóliával kibélelt formás kis edényekbe töltjük. Egy nap múlva tálcára borítjuk!
Tavaly én diót is dobtam bele a végén, de az kissé megbarnult, így idén kihagytam.
Csudijó! Téli estéken felidézi az ősz melegsárga ízét. De addig szellős helyen kell tárolni! Ellenkező esetben nem szárad ki a külseje, esetleg meg is penészedhet. Én ezen a helyes tálon szellőztettem .
Nagyon finom, zselés állagú, könnyen szeletelhető. Süteményekbe is bátran tehetjük (répatorta, sütőtök torta).
Sok a cukor benne, de ez a hagyományos elkészítési módja. gyakorlatilag az tartósítja.
Jó étvágyat hozzá!
Ha tetszett a bejegyzés, kérlek látogass el Fb oldalamra, ahol támogathatsz egy kattintással! Hadd örüljek
https://www.facebook.com/Mohamamafozocskezik
Ha tetszett a bejegyzés, kérlek látogass el Facebook oldalamra, ahol támogathatsz egy kattintással! Thx!!https://www.facebook.com/Mohamamafozocskezik