Nem kedvelem az ilyesfajta rövidítéseket.
Gyönyörű a nyelvünk, fejezzük ki vele ezt a finomságot is szépen, jól, magyarul!
KOVÁSZOS UBORKA.
A neve is gyönyörű, hát még az íze!
Én száraz kenyérrel kovászolom, de nemrég olvastam, hogy a svábok öregkrumplit darabokra vágnak és azt teszik az uborkára.
Hmm, egyszer lehet kipróbálom.
(Katona István Rudi receptje a sváb kovászos uborkára:
Végy 1 nagy uborkás üveget!
Alulra pakolj bele 1 csokor nem gyenge kaprot. Erre rakosgasd be a frissen szedett még szőrös, de többször is jól megmosott közepes uborkákat. (Kb 2,5 kiló közepes uborka.)
Ma már nem keserűek ezek a szépségek, de én a két végét egy picit levágom a szárát és a virág oldalán is.
Gyengén hosszában is egyik oldalon behasítom őket. Hosszú cikkekre vágott pucolt öreg krumplit dugdosok a széleken az uborkák közé, jól is mutat és gusztusos is. (Egy nagy üveghez 1 nagy fej nyers öreg krumplit.)
Nem tévedés, nem kenyeret! Én öreg krumplit spájzolok be erre a célra.
A lé sose penészesedik meg, áttetszően tiszta marad és behűtve a legfinomabb nyári üdítő ital.
Tovább pakolom a megmosott, fel hasított friss uborkát, mert csak akkor lesz ropogós.
A felső sor közé is, öreg krumpli hasábokat rakosgatok.
Megszórom kevés fekete borssal, babérlevéllel fokhagyma gerezdeket is teszek közé menet közben (egy fejet legalább, megpucolva felhasogatva)…Legfelülre jön még 1 csokor kemény szárú kapor, friss szőlő hajtás, torma levél, Meggy levél….amely alkalmas arra is, hogy leszorítsa az egész rakományt.
Végül felöntöm vízzel, majd a leöntött vizet egy edényben felforralom és 3 púpozott nem jódozott sóval elkeverem, feloldom. (Nincs felesleg!)
Ezt a meleg levet öntöm rá a hideg uborkára, (az uborka le fogja hűteni, nem kell félni, hogy megfő, hamarabb beindul az erjedés!) kistányérral letakarom, vagy lazán a fedéllel lezárom és kiteszem a napra.
Nem árt alátenni egy mélyebb tálat mert a hő tágulástól kifolyhat a lé az üvegből..!!. 3-4 nap múlva csudát tálalhatok!)
Én most maradtam a régi hagyományos kovászolású uborkánál!
Háromliteres üveg aljára került a száraz kenyér.
Bele némi friss, illatos,zamatos kapor és pár cikk fokhagyma.
Az uborkákat alaposan lesikáltam és két bemetszést ejtettem rajtuk.
Felforraltam 1 l vizet, amibe 4 evőkanál jódozatlan sót tettem.
Amikor lehűlt, ráöntöttem az uborkára. Lefedve pakoltam napsütötte helyre.
2-3 nap és lehet ropogtatni az isteni savanyúságot!
A krumplis tésztát is feldobja, pedig nem az a kedvenc ételem.
Szűrjük le és hűtőben tároljuk! Hűsít, frissít, feldob! Nálam a nyár egyik tartozéka 🙂
Ha tetszett a bejegyzés, kérlek látogass el Fb oldalamra, ahol támogathatsz egy kattintással! Hadd örüljek
Ha tetszett a bejegyzés, kérlek látogass el Facebook oldalamra, ahol támogathatsz egy kattintással! Thx!!https://www.facebook.com/Mohamamafozocskezik