Itt a rebarbara szezonja és bizony az eper is érik!
A kettő kombinációja egyenesen mennyei!
A rebarbara ritkán vendég a konyhámban. Savanykás, piros színű zöldség. Jellegzetes ízű, szerintem finom.
Lehet belőle krémlevest, kompótot, chutney-t készíteni. A legcsábítóbb azonban süteményben.
Eperrel kombinálva kiváló desszerttel lephetjük meg a családot.
Pitetészta hozzávalói:
15 dkg vaj
20 dkg liszt
6 dkg porcukor
2 evőkanál házi vaníliás cukor
1 tojás
1 evőkanál tejföl
fél csomag sütőpor
fél citrom reszelt héja.
A hozzávalókat gyors mozdulatokkal összegyúrjuk és fél órára hűtőbe tesszük.
Töltelék:
15 dkg rebarbara
15 dkg földieper
10 dkg cukor
25 dkg mascarpone
fél citrom leve
5 dkg házi vaníliás porcukor.
Az epret lecsumázzuk, negyedeljük. A rebarbara héját lehúzzuk és kis darabokra vágjuk (1-2 cm).
Rászórunk 10 dkg cukrot és állni hagyjuk 15 percig.
A krémsajtot elkeverjük a porcukorral és a citromlével.
A házi vaníliás cukrot úgy készítjük el már előzőleg, hogy egy vaníliarudat 15 dkg porcukorral ledarálunk, megőrlünk és csavaros üvegben tároljuk. Ezt használom bolti vanilin helyett. Semmi mesterséges aroma!
A pitetésztát kivesszük a hűtőből. Kb. a harmadát lecsippentjük, a többit kerek formára nyújtjuk.
Egy kerek pite vagy tortaformát sütőpapírral kibélelünk, és ebbe tesszük a kinyújtott tésztát.
Megszórjuk 2-2 evőkanál chia maggal és zsemlemorzsával.
(Ez hivatott felszívni a sütés közben keletkező nedvességet amit még a gyümölcs ereszt.)
A gyümölcsről leöntjük a levet. Beleszórjuk a formába.
Rásimítjuk a mascarponét. Nem könnyű, de rusztikusan is megfelel.
A maradék tésztát kinyújtjuk és felcsíkozzuk a sütőedény méretének megfelelően.
Szépen berácsozzuk a piténk tetejét.
180 ºC-on, bő harminc percig sütjük.
Érdemes a megsült pite szeletelésével kicsit várni míg langyosra hűl.
Jó étvágyat hozzá!
Ha tetszett a bejegyzés, kérlek látogass el Facebook oldalamra, ahol támogathatsz egy kattintással! Thx!!https://www.facebook.com/Mohamamafozocskezik