Linzermánia

Ez a sütemény nagy klasszikus, az ünnepi asztalon is derekasan helyt áll!

Napokkal karácsony meg lehet sütni, és egy jól záródó fémdobozban sokáig eláll.

Hozzávalók:

30 dkg  búza finomliszt

20 dkg vaj 

10 dkg porcukor

csipetnyi só

1 tojás sárgája

1 citrom  leve és héja.

Egy tálba szitáljuk a lisztet, sózzuk, belekeverjük a cukrot. A fagyos vajat belereszeljük.

Gyorsan dolgozzunk, ne melegedjen fel a tészta!

Legvégén beleütjük a tojássárgáját, és a citrom kifacsart levét illetve lereszelt héját.

Ha a vaj elmorzsolódott, hűtőbe tesszük egy fél órára.

Kilisztezett deszkán 3-5 mm-esre nyújtjuk, és formával kiszúrjuk. 

Egy teli forma (alsó rész) és egy kiszúrt közepű (felső rész) szükséges a linzerhez, ezt a két darabot illesztjük össze sütés után lekvárral. 

Ha van ünnepi kiszúró formánk, azzal még érdekesebbé és különlegesebbé tehetjük a süteményünket.

Én itt házi szilvalekvárt használtam, de bármilyen savanykás (barack, meggy, áfonya,szeder) megfelelő hozzá.

Hőlégkeveréses sütő alsó-és felső fokozatán 170 °C-on 10-15 perc a sütési idő.

Még melegen megszórjuk porcukorral.

Jó étvágyat hozzá!

 

Címkék: , , , , ,

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek látogass el Facebook oldalamra, ahol támogathatsz egy kattintással!    Thx!!https://www.facebook.com/Mohamamafozocskezik      

Tovább a blogra »